Duvar Kağıdı Nasıl Kaplanır ve Yapıştırılır?



Konu İçeriği

Duvar kağıdı nasıl kaplanır?

Dekorasyonun püf noktalarından biriside duvar kağıtları, farklı desenlere sahip duvar kağıtları ile duvarlara uygulayacağınız dekorasyonla evinize yada iş yerinize bambaşka bir hava katabilirsiniz. Duvar kağıdı yapıştırma işlemi ve döşemesi sandığınız kadar zor bir iş değildir. Duvar kağıdı kaplamaları ile oturma odanızı, salonunuza yada bebek odanıza duvar kağıtları yapıştırarak modern bir tarzla ev dekorasyonuna farklı bir hava katabilirsiniz.

Duvar kağıdını uygulayacağınız yerde duvarların düzgün olması gerekmektedir. Duvar sıvası, kartonpiyeri gibi ve duvardaki elektrik prizlerinin anahtarları takılmış olması gerekir. Duvarınızın üzerinde daha önceden uyguladığınız duvar kağıdı varsa yeni duvar kağıdı yapıştırmadan önce eskisinin duvardan sökülmesi gerekir. Ayrıca duvar kağıdını kaplama işlemine geçmeden önce duvarın boyasında kabarma yada dökülme gibi durumlar mevcutsa duvardaki boyalar kazınmalıdır.

Duvar kağıdı nasıl yapıştırılır? konusuna geçmeden önce isterseniz gelin hep birlikte malzeme listemize bir göz atalım.


Nelere ihtiyacımız var:

  • Duvar kağıdı (renkli yada desenli)
  • Yapıştırıcı fırçası
  • Maket bıçağı
  • Makas
  • Metre
  • Merdiven
  • Spatula
  • Zımpara
  • Şakül
  • Kova
  • Sünger
  • Bez

NOT: Duvar kağıdının üzerinden geçmek için fırça veya rakle kullanabilirsiniz. Eğer normal standartlarda duvar kağıdı kullanacaksanız standart duvar kağıdı yapıştırıcısı kullanabilirsiniz. Vinil duvar kağıdı, kalın kabartma duvar kağıdı yada hasır duvar kağıdı kullanacaksanız, özel duvar kağıdı yapıştırıcısı kullanmalısınız. Bu malzemeleri alacağınız nalburlar, yapı marketlere bu konu hakkında bilgi verebilirsiniz.

Duvar Kağıdı Yapıştırma Malzemeler

Duvar kağıdı nasıl yapıştırılır?

Evinizin duvarları eğer alçı sıva halinde ise, duvar kağıdını uygulamaya geçmeden önce kesinlikle duvarlara alçı macun uygulanmalıdır. Bu işlemin amacı ise, duvar kağıdı uygulandıktan sonra sökmek istediğinizde duvarların zarar görmemesine yarayacaktır. Eğer duvarlar boyalı ise, suyun içerisine deterjan ekleyerek duvarlarınızı silerek temizleyin. Duvarınızda daha önceleri kullandığınız duvar kağıtları varsa, eski duvar kağıtlarını sökün. Bunun içinde duvar kağıdı çıkarıcı özel solüsyon malzemelerle rahatlıkla duvar kağıdını sökülür. Pürüzlü duvarınız varsa kaplama işlemine geçmeden önce zımparayla duvarı pürüzsüz hale getirin.

Duvar Kağıdı Yapıştırma Aşama 1

Kaplama işlemine geçme aşamasında yapıştırıcıyı hazırlıyoruz. Daha sonra rulo duvar kağıdını açıyoruz. Duvar kağıdının yönünü tayin ettikten sonra uygulama yapacağımız duvarın yüksekliğinin eşit olup olmadığını üç yerden ölçüyoruz. Bu işlem sonunda duvarın en yüksek yerini duvar yüksekliği olarak belirliyoruz. Duvar kağıdını ölçüm yaptığımız yerden 10 cm fazla pay vererek kesiyoruz. İkinci duvar kağıdı kesme işlemini ilk kestiğimiz duvar kağıdına göre desenlerinin uyumunu ayarlayarak ilk kestiğimizden daha fazla pay bırakarak kesiyoruz. İlk kestiğimiz duvar kağıdını arka kısmına yapıştırıcı sürerek ikiye katlayarak duvarın en üst kısmından 5 cm fazlalık vererek yapıştırıyoruz. Duvara yapıştırdığınız kağıdı rakle yardımı ile havasını aldıktan sonra temiz bir bezle silin.

Duvar Kağıdı Yapıştırma Aşama 2

Vinil duvar kağıdı nasıl yapıştırılır?

Farklı duvar kağıdı tipleri olduğundan dolayı bunların uygulaması da farklılık göstermektedir. Örneklemek gerekirse, vinil duvar kağıtları, yapıştırırken kestiğiniz kağıtların arka yüzeylerine fırça veya rulo ile yapışkan sürülür 10-15 dakika kadar beklettikten sonra duvara yapıştırılarak uygulanır.

Tekstil, nonwoven duvar kağıdı nasıl yapıştırılır?

Bu tip duvar kağıtları uygulanması hazırladığınız yapışkanı ilk önce duvara sürerek işlem başlanır. Daha sonra kestiğiniz desenli duvar kağıtlarını desenine uygun olacak şekilde duvara yapıştırılır. Burada dikkat etmeniz gereken önemli husus ise, yapışkanın kağıdın ön kısmına bulaşmamasına özen göstermenizdir.

Hasır duvar kağıtları nasıl yapıştırılır?

Bu kağıtlar doğal malzemelerden üretildiğinden dolayı duvarlara uygulanması diğerlerine göre daha farklıdır. Hasır duvar kağıtlarını kesebileceğimiz en yüksek boy 275 cm’dir. Kestiğimiz hasır duvar kağıtlarının arka kısmını temiz su ile ıslatarak 10-12 dakika kadar kuruması için bırakıyoruz. Hasır kağıtların ön yada arka kısımlarına yapışkan madde kullanmıyoruz. Duvara göre kesmiş olduğumuz kağıtlardan daha geniş olarak hazırladığımız yapışkanı duvarın yüzeyine sürüyoruz. Daha sonra temiz su ile ıslattığımız hasır duvar kağıtları yumuşadıktan sonra duvara simetrik şekilde yapıştırın.

Son olarak küçük bir not

Yapıştırma işlemleri yaptığınız duvarlara oluşan hava boşluklarını almanız için kağıdın üst tarafından başlayarak, temiz bez, cam sileceği yada rakle ile yukarıdan, aşağıya doğru hafif hareketlerle bastırarak indirmelisiniz. Bu işlemi uygulamazsanız duvar kağıdı kuruduktan sonra bu hava boşlukları artmaya başlayarak kötü bir görünüme neden olabilir.

Yorum Yazın