Konu İçeriği
Balkon bahçeciliği
Maalesef günümüz şartlarında hepimizin bahçeli evleri yok. Ancak neredeyse hepimizin evlerinde balkon mevcuttur. Balkonlarımızı artık ardiye olarak değil de bahçeye çevirmek ise tamamen sizin elinizdedir. Hem camekanlı balkonlarınıza hem de açık balkonlarınıza uygulayacağınız birkaç şey ise balkonlarınız muhteşem bir bahçeye dönüşebilir. Balkonlarınız eğer açık ise çalı türleri, sebze veya yaz çiçekleri, meyve ağaçları gibi bitkiler çok daha güzel yetişecektir. Camekanlı balkonlarda ise yaz kış her zaman rüzgardan ve soğuktan daha korunaklı olduğu için yıl boyunca bitkileriniz korunaklı bir şekilde kalabilecek ve kış günlerinde dahi yaz günleri gibi yaşayabileceksiniz.
Balkonda ne tür bitkileri yetiştirebilirsiniz?
Bahçelerinizi yemyeşil bir bahçeye çevirmek istiyorsanız bunu birçok bitki ile gerçekleştirebilirsiniz. Bu bitki türleri ise aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir:
- Baharat türleri
- Bütün cüce meyve ağaçları, narenciye ( mandalina ve limon gibi)
- Her zaman yeşil kalacak olan yeşil çalılar ve ağaçlar
- Bonsailer
- Birçok sebze çeşitleri
- Çilek
- Her mevsime uygun soğanlı bitkiler
- Gül, otsu bitkiler, çiçek
Düzenlemesi nasıl olmalı?
Balkonlarınızda yetiştireceğiniz bitkilerinizde bitki seçiminiz kadar düzenlemesi de önemlidir. Çünkü bitkinin güzel güneş ışını alabileceği, havasız kalmaması ve bakımının sulamasının da kolay yapılabilir şekilde olması gereklidir. Eğer balkonlarınızda yer probleminiz varsa asma saksılar kullanabilirsiniz. Düzenleme aşamasında ise bazı noktalara dikkat edilmelidir.
- Sulama: Eğer balkonunuzda az bitkiniz varsa ince ve uzun emzikli bir sulama kabı yeterli olur. Ancak daha büyük bir balkon veya terasınız var ve daha çok bitki yetiştiriyorsanız musluğu bir aparat ile balkonunuza çekerek hortum ile sulamanız gereklidir. Sulama işleminizi sabah erken saatlerde yapmanız daha iyi olacaktır.
- Işık: Balkonunuzun kaç saat güneş aldığı, gölge ve güneşli mi olduğu ve yönü bitki seçiminizi etkileyecektir. Balkonunuzun çok güneş alıyorsa çıtalardan kafes şeklinde bir gölgelik yapmanız bitkileri koruyacaktır. Balkonunuz gölgeyse duvarlarınızı beyaza boyatarak reflektör görevi sayesinde bitkilerin daha çok ışık almasını sağlayabilirsiniz.
- Drenaj: bitkiler genel olarak köklerinde su kalmasından hoşlanmadığı için çabucak çürüyebilirler. Bunun için ise bazı önlemler alınmalıdır. Bu önlemler arasında; saksı diplerinde delikler açılması, saksının altına bir tabak konulması ve tabak ile saksı arasına çakıl koyarak saksının tabaktaki su ile temasının kesilmesi yer almaktadır.
Yorum Yazın