Evsel Atıklarınızı Verimli Toprağa Dönüştürün



Konu İçeriği

Evsel Atıklarınızı Verimli Toprağa Dönüştürün

Gün içerisinde evinizin mutfağından bile çıkan çöp miktarı oldukça fazladır. Ancak, bahsedeceğimiz süreçle birlikte evsel atıklarınızı verimli ve işlevsel hale getirebileceksiniz. Geri dönüşüm gibi çok önemli, ancak gereken önemin verilmediği sistemin bir parçası olarak, çöplerinizi kokusuz, verimli ve işlevsel topraklara çevirerek evlerinizin bahçesinde kullanabilirsiniz.

Bu süreç genel anlamda kompost olarak bilinirken, pek çok insan evlerinin bahçeleri için bu yöntemi kullanarak masrafsız ve işlevsel bir şekilde doğanın dengesini koruyarak toprak üretebilmektedirler.

Hangi Evsel Atıklarınızı Kullanabilirsiniz?

Meyve atıkları, yapraklar, kağıt parçaları, yumurta kabukları, gibi malzemelerle verimli bir toprağa ulaşabilirsiniz. Yağlı ve pişmiş etlerin yapısı komposta uygun değildir ve bu ürünleri katmamanız gerekmektedir.


Çöpleri Toprağa Nasıl Dönüştürürüz?

Öncelikle, daha önce bahsettiğimiz komposta uygun olan evsel atıklarınızı toprağın üzerine bırakmanız gerekiyor. Ucu sivri kürek, kazma gibi bir malzemeyle bu ürünleri ufalayabildiğiniz kadar ufalamanız gerekmekte. Sonrasında bu karışımı kapalı ancak birkaç noktadan hava almasını sağlayacak ufak deliklerin açıldığı büyükçe bir kaba koyup, içerisine çok cıvık ve suyun akacağı bir kıvamda olmayacak şekilde su ekleyerek güzelce karıştırmalısınız. Kapağını kapatıp güneş ışığı almasını veya dış etkenlere maruz kalmasını da engellemeniz gerekmekte.

18 Günde Toprak

Hazırlayıp, kapalı ancak üst kısımlarından birkaç küçük deliğin açıldığı kaba koyduğunuz evsel atıklarınızı karışım halinde 18 gün bekletmeniz gerekmekte. Ancak, iki günde bir kere kabınızı çalkalayarak veya alt üst ederek karıştırmanız da oldukça önemli. Bu işlemleri yaptıktan sonra karışım, 18 gün boyunca doğanın doğal ayrıştırıcıları ile paralanarak toprağa dönüşecektir.

Neden Kompost?

İçinde yaşadığımız doğanın nimetlerinden faydalanırken bir yanda aşırı tüketim ve kirletme gibi faktörlerle oldukça zarar veriyoruz. Bu doğanın içerisinde yaşayan her bir birey, yaşadığı ortama karşı bir sorumluluk bilincinde olmalıdır. Çünkü, ancak bu şekilde çevreyi koruyup, doğal döngülerini bozmayarak katkıda bulunup, gelecek nesillere olması gerektiği gibi bırakabiliriz.

Bu noktada, maddi hiçbir zarara uğramadan, hatta bahçe işleriyle uğraşıyorsanız, gübreye harcadığınız paradan da tasarruf ederek, geri dönüşüme farklı bir boyutta destek olarak kendi toprağınızı kendiniz oluşturabilirsiniz. Üstelik toprakla uğraşarak enerjinizi attığınız bir süreç içerisinde çevrenizdeki insanlara da örnek olup; sorumluluk bilinci geliştirilmesinde katkıda bulunabilirsiniz.

 

 

Yorum Yazın