Konu İçeriği
Taş Boyama
Taş boyama sanatı, son dönemlerde birçok tasarımcının ve sanatkar ruhların, ilgi odağı haline gelmiştir. Eğer sizde, taş boyama sanatına merak saran sanatkar ruha sahipseniz ve taş boyamacı-lığının nasıl yapıldığını araştırıyor-sanız, doğru yerdesiniz demektir.
Muazzam taş desenlerini görünce, gözünü alamıyorsunuz değil mi? Aynı zamanda da şu soruyu düşünmeden; ‘acaba nasıl bir teknik kullanmış ve hangi tarz boyaları, bu tasarımda tercih etmiş?’ geçemiyoruz. Bu imrenilesi düşünceli soruları yanıtlamak adına, bugün taş boyama sanatını tüm detaylarıyla beraber bu anlatımımda, sizler için sunacağım. Resim yeteneğiniz varsa ve bu tarz el becerilerine eliniz yatkınsa, taş boyama sanatı gözünüzde büyütecek kadar kadar zor bir tasarım değil. Anlatıma dilerseniz taş boyama tasarımının malzemelerinden başlayalım.
Taş Boyama Malzemeleri
- Farklı boyutlarda ve farklı şekillere sahip taşlar,
- Kalın ve ince uca sahip fırça çeşitleri,
- Farklı renk tonlarına sahip taş boyası veya renkli akrilik boyalar,
- As edat tarzındaki kalemler,
- Vernik ve yapıştırıcının, bulunması gerekmektedir.
Taş boyama malzemelerini bulmak sizi fazla zorlamayacaktır. Ancak taş boyama sanatınız için bulacağınız taşlarda seçim yapmakta kararsız kalabilirsiniz, ki bu durumda çok normal. Zamanla taş sanatınızı geliştirdikçe, taşları ayırmakta da uzmanlaşacağınızdan, hiç şüpheniz olmasın. Gel gelelim taş boyama sanatının yapılışına. Peki, taş boyama sanatı nasıl yapılır?
Taş Boyama Sanatı Nasıl Yapılır?
- Taş seçmek: Yüzeyleri pürüzsüz ve mat olan taşları, istediğiniz büyüklükte ve istediğiniz renkte seçebilirsiniz. Ancak taşların yüzeyine dikkat etmeniz gerekiyor. Taş tasarımımızın kusursuz olmasını arzuluyorsanız, taşları seçerken, seçtiğiniz taşların pürüzsüz, yassı ve mat olup olmadığına, dikkat etmeniz gerekiyor. Bu seçimi yapmanızda ki sebep, daha sonra taşlara uygulayacağınız boyama işlemini, tutması için önem arz eden bir husustur.
- Seçilen taşları temizlemek: Yassı, pürüzsüz ve mat taşları, topladıktan sonra seçtiğiniz o taşları, temizlemeniz gerekiyor. Taşlarınızı bir leğenin içine koyarak, su ve sıvı sabun ilave edin. Daha sonra bir diş fırçası yardımıyla, taşların yüzeyini kır ve yosunlardan arındırın. Bu işlemi yaptıktan sonra leğendeki, su ve sıvı sabunu tazeleyerek ‘20-25′ dakika taşları o suyun içerisinde, bekletmeniz gerekiyor.
- Kurutma işlemi: Islak taşlarla boyama işlemi yapacak kadar, çılgın değilsiniz değil mi? Taş tasarımınızı yapmadan önce yıkadığınız taşları, kurutmanız gerekiyor.
- Taslak çizme işlemi: Kurşun kalem yardımıyla, kuruttunuz taşların üzerine tarzınıza göre şekil verebilir ve istediğiniz objeyi çizebilirsiniz.
- Boyama işlemi: Objeleri çizdiğiniz taşlara, 0,3 numaralı fırçalar ve taş boyalar yardımıyla boyama işleminizi, dilediğiniz rengi tercih ederek, gerçekleştirebilirsiniz.
- Vernikleme işlemi: Boyama işleminizi tamamladıktan sonra dilerseniz vernik, kullana bilirsiniz. Ancak kullanacağınız verniğin, sıvı olmasına özen gösterin. Taş boyama sanatında vernik kullanmak, şart değil. Vernik kullanımı, taş tasarımlarınıza parlaklık katan bir özelliğe sahiptir. Kullanımı, tamamen sizin tercihinize kalmış bir durumdur.
NOT: Taş boyama sanatını yaparken, renk secimi ve vernik kullanımı tamamen sizin tercihinize, kalmış bir durumdur. Ancak eğer taş boyası temin edemediyseniz, akrilik boyayı tercih etmeniz, taş tasarımınız için daha avantajlı olacaktır. Çünkü akrilik boyanın, kapatıcı özelliği ile beraber çok hızlı kuruma özelliği vardır. Ayrıca akrilik boyanın, simli özelliğe sahip, tarzları da mevcuttur.
Yorum Yazın