Taş Boyama Teknikleri



Konu İçeriği

Taş boyama nasıl yapılır ve teknikleri nelerdir?

Yaz aylarında hiç gitmeseniz bile en az bir kez sahile, göle ya da denize gitmişsinizdir. Genellikle denize girerken farklı boyutlardaki taşlar her zaman ilgimizi çekmiştir.Hepimiz küçük yaşlarda kiremitleri toz haline getirip biraz su ile boya yapıp taş boyamanın temellerini atmışızdır. Sadece boyama ile de kalmayıp taşların üzerine isimlerimizi de yazmışsınızdır.

Bir hobi ve stres atma faaliyeti olarak taş boyama tekniğini uygulayabileceğiniz gibi boyadığınız taşları ev dekorasyonun bir parçası haline de getirebilirsiniz. Salonunuz için rengarenk ve cıvıl cıvıl taşlarla ortama bambaşka bir hava katacaksınız.

Düğünler için pahalı masa objeleri yerine kendi boyadığınız taşlarla süsleyebilirsiniz. Hem farklılığı hemde tasarımıyla gelen misafirlerin gözlerini kamaştıracaktır. Biraz hayal gücü ile yapamayacağınız hiçbir şey yoktur. Sadece hayal edin ve hayalinizi gerçeğe dönüştürün.


İhtiyacımız olan malzemeler:

  • Farklı ebatlarda taşlar,
  • Sprey vernik,
  • Renli akrilik boyalar,
  • Cam ya da tekstil boyası,
  • Farklı ebatlarda boya fırçaları,
  • Simli yapıştırıcı,
  • Kurşun kalem,
  • Renkli keçeli kalemler,
  • Sulu boya.

Taş boyama nasıl yapılır?

Boyama işleminden önce taşları iyice yıkayın. Yıkama işlemini taşın kirden ve tozdan arınması için yapın. Daha sonra ise taşlardan bir tanesini seçerek taşı iyice inceleyerek yani şekli, boyutu, yüzeyi ve renkleri ile doğru orantılı olarak taşı boyama konusunda bir fikir sahibi olacaksınız.

Bir yüzeyi diğerinden farklı ise hangi yüzeyini kullanacağınıza karar verin. boyama yapacağınız yüzeyi tamamen mi yoksa yüzeyin sadece bir kısmını mı boyama yapacaksınız? Bu gibi soruları yanıtladıktan sonra deseninin önce tasarlayarak taslağını bir dosya kağıdına çizin. Çizdiğiniz taslağı taşın üzerine dikkatlice aktarın. Çizim için ince ve sert uçlu kurşun kalem tercih etmeniz işiniz kolaylaştıracaktır.

Boyama işlemini taşın tek yüzeyine yapmanız yeterli olacaktır. Taşın alt kısmı görünmeyeceği için boyama işlemini yapmasanız da olabilir. Ancak kendi zevkinizce alt kısmını da boyayabilirsiniz. Boyama işlemi için ise akrilik boya, sulu boya, simli boyalar hatta keçeli kalemler bile kullanabilirsiniz.

Cam ve tekstil boyaları özellikle kabarık bir doku oluşturduğu ve seramik gibi bir etki yaptığı için çok kullandığımız bir boyadır. Aynı şekilde simli UHU’lar ile de simli ışıltılı kabarık desenler yapabilirsiniz.

Taşların cilalanma aşaması ise boyama işleminden sonra gerçekleşir. Cilalama işlemi ile boyanan kısımlar daha parlak ve canlı bir görünüm kazanır. Hemde taşın grimsi ve soğuk renkleri canlanmış olur. Cila seçiminde ise ahşap parkelerde kullanılan cam cila kullanılabilir ya da vernik türlerinden herhangi biri kullanılabilir.

Cila işlemine başlamadan önce çalışma alanına bir gazete kağıdı sererek ortalığın batmasını önleyebilirsiniz. Cilanın kuruduktan sonra bulunduğu yerden çıkarılması oldukça zor olabilir. Cilayı taşın üzerine ince bir tabaka halinde sürün ve kenarlarına fazla sürmemeye dikkat edin.

Hiç el değmeden kurumaya bırakın. Kuruma süresi ortalama olarak 3 ile 4 saat arasında değişebilir. Kuruma süresi sonunda taşın diğer yüzeyini de cilalayın ve aynı şekilde kurumaya bırakın. Taşlarınız tamamen kuruduktan sonra üzerilerine mat ya da parlak sprey vernik atabilirsiniz. Sprey verniğin kullanımı oldukça kolay ve pratiktir. Vernik taşlara koruma sağlayacaktır. Renklerin solmasını ve çıkmasını engelleyecektir.

 Peçete Yapıştırma Tekniği İle Vazo Süsleme ilginizi çekebilir.

Taş boyama için aşağıdaki videoları izleyebilirsiniz…

Aşağıdan farklı taş süsleme tekniklerini inceleyebilirsiniz…

taş taş 15 taş süslemek taş 14 taş süsleme taş süsleme sanatı taş 12 taş boyama 2 taş 11 taş 8 taş 2 taş 7 taş 1 tas boyama tas-susleme-sanati taş 6 taş 5 tas-susleme 3 taş 3 tas1

Yorumlar - Yorum Ekle

Yorum Yazın